Oświadczenie w sprawie Waldemara Raszkiewicza

SądW dniu 20.10.2016 w gronie 3 organizacji zajmujących się monitoringiem wymiaru sprawiedliwości wziąłem udział w posiedzeniu sądu w sprawie Waldemara Raszkiewicza. Jego aresztowanie oraz przetrzymywanie jest kolejnym nieracjonalnym działaniem grupy prokuratorów oraz sędziów  Trójmiasta, wobec których aresztowany zgłosił do prokuratury zarzuty i trwa postępowanie prawne od ponad trzech lat. Dokumenty jego sprawy zostały w komplecie przesłane do prokuratury krajowej i wymagają jak najszybszego wdrożenia postępowania kontrolnego.  Powodem jego zatrzymania i przetrzymywania już 6 miesięcy w zakładzie karnym jest określenie prawne „ podejrzenie występku”. Świadkami przebiegu rozprawy byli wymienieni poniżej przedstawiciele organizacji pozarządowych:

1. Mirosław Rój Sarnecki – w-ce przewodniczący sądu dziennikarskiego przy warszawskim oddziale Stowarzyszenia Dziennikarzy RP, członek „ International Federation of Journalist” z siedzibą w Brukseli , członek Stowarzyszenia Praw Człowieka w Gdańsku
  2. Sławomir Ziębiński – publicysta portalu internetowego Neon 24.pl i prezes Fundacji Sław-Pol w Gdańsku
  3. Tomasz Chodnikiewicz – Fundacja Spółdzielni Świetlik Reaktywacja ( reprezentujący Fundatora Spółdzielnię Świetlik Reaktywacja ) członek Stowarzyszenia Praw Człowieka w Gdańsku oraz przewodniczący Rady Programowej Fundacji Lex Nostra w Warszawie

Organizacji współpracujących od lat na rzecz przywrócenia równości wobec prawa wszystkich obywateli RP.

Z niezrozumiałej przyczyny Sędzina zakazała obecnym na rozprawie rejestracji tego posiedzenia Sądu, nakazując wyłączenie kamery oraz rejestratorów dźwięku. Z tego powodu nie możemy  zaprezentować postępowania Sędziny i dokonanej manipulacji zapisów w protokole.

Dla lepszego zrozumienia tego zdarzenia informuję, że Matka przetrzymywanego w zakładzie karnym w Gdańsku Waldemara Raszkiewicza zmarła po dwóch miesiącach od chwili jego aresztowania. Pomimo wielu pism ( kopie w załączeniu ) adresowanych do prokuratora a oraz do Sędziny prowadzącej sprawę o zagrożeniu życia matki oskarżonego, wielokrotnych wniosków o jego zwolnienie, składanych poręczeń  organizacji pozarządowych Sąd nie przychylił się do żadnego z tych wniosków. Pozbawienie możliwości opieki syna nad matka i stany napięć z tym związane stały się w naszej opinii bezpośrednią przyczyną śmierci Matki Waldemara Raszkiewicza. Do dziś jej ciało jest przetrzymywane w „ lodówce” w oczekiwaniu na pochówek przez jedynego członka rodziny czyli Waldemara Raszkiewicza trzymanego w areszcie wydobywczym już 6 miesięcy na podstawie „podejrzenia występku ”.

Po wyproszeniu dziennikarza z Portalu Neon24.pl i zagrożeniu wyproszenia każdego z obecnych na sali łącznie z oskarżonym ( vide protokół rozprawy ) , mając świadomość, że za chwile zostanę wyproszony pod dowolnym pretekstem, sam postanowiłem opuścić salę rozprawy. Wychodząc z sali, skierowałem do Sędziny Uszackiej  następujące zdanie:

„Jeżeli Pani nie zwolni oskarżonego Waldemara Raszkiewicza aby mógł pochować swoją Matkę, to sumienie nie pozwoli Pani spać spokojnie.”

Na korytarzu przed salą rozpraw nagrywano film aby skomentować to, co działo się w sali rozpraw, w tym czasie podszedł do mnie policjant i zażądał towarzyszenia mu na komisariat sądowy.

Tam dowiedziałem się, że jestem zatrzymany na polecenie Sędzi Uszackiej i mam czekać na postanowienie kary aresztu 7 dni za zakłócanie porządku rozprawy. Po godzinie nakaz otrzymałem, ale kara wzrosła do 14 dni aresztu.

Sędzia Uszacka zmieniła treść mego oświadczenia dla uzasadnienia powodu mego aresztowania i złożenia wniosku do prokuratora. Sędzia Uszacka świadomie zmanipulowała treść mego oświadczenia dla celów osiągniecia zamierzonego wobec mnie efektu. W otrzymanym od policji postanowieniu oraz w protokole głównym rozprawy Waldemara Raszkiewicza /sygnatura II K 973/16/  widnieje zmanipulowany przez Sędzinę zapis mojej wypowiedzi, cytuję:

„ jeżeli Pani nie wypuści tego człowieka z aresztu to nie będzie mogła Pani spać spokojnie, czeka Panią to samo co matkę oskarżonego, wszędzie Panią znajdą”.

Świadkami mojej prawdziwej wypowiedzi byli obaj dziennikarze, oskarżony oraz dwóch policjantów ( konwój oskarżonego).

W linkach poniżej materiał filmowy o tym zdarzeniu:

Słowa, które przypisała mnie sędzia Uszacką nie mieszczą się w kategorii mojego światopoglądu.

To dla tego nasza Spółdzielnia Świetlik Reaktywacja i jej Fundacja czerpiąc z Chrystusa oparły treści Preambuły Statutów na najtrwalszym fundamencie, zawierzając nasze myśli i działania Bogu Wszechmogącemu.

Dla zrozumienia intencji mojej wypowiedzi  „o sumieniu” przytaczam  Preambułę naszej Fundacji:

CHRYSTUS, KTÓRY JEST DROGĄ, PRAWDĄ ORAZ ŻYCIEM W NAS I WE WSZELKIM BYCIE, OŻYWIA I DŹWIGA NASZE BRZEMIĘ I NASZE PROJEKTY.

Foto: Wikipedia Commons

Wideo Youtube.com