Popieramy Ariela Reboyrasa na stanowisko radnego 30 dzielnicy w Chicago

Już 2 kwietnia mieszkańcy Chicago wybiorą burmistrza i nową Radę Miasta. Amerykanie polskiego pochodzenia nie odgrywają w tych wyborach żadnej roli.  To smutna prawda.

Jest jednak wśród wielu kandydatów, sporo takich, których warto poprzeć. Wśród nich jest radny 30 dzielnicy w Chicago Ariel Reboyras, z powodzeniem, pełniący swoją funkcję od 2003 roku.

Reboyras urodził się w Nowym Jorku w rodzinie z portorykańską tradycją.

Ukończył Uniwersytet Illinois, pracował jako nauczyciel oraz kierowca ciężarówki. Reboyras należał do tych polityków w Chicago, który zawsze zabiegał o dobre relacje z chicagowską Polonią. Poznał Polskę, bywał w kraju nad Wisłą, jak i chicagowską Polonię.

Jako radny nie ukrywał, iż jego serce biło również po polsku, wiedział przecież, że powodzenie Polonii to powodzenie w Chicago, jego dzielnicy, gdzie do dzisiaj słychać język polski, zaś dzielnica wygląda coraz lepiej. Często odwiedzany przez mieszkańców Chicago i członków polonijnej społeczności Park Chopina, przy ulicy Long przeszedł ostatnio proces renowacji. Nowe nawierzchnie zyskały korty tenisowe, stworzono nowe boisko piłkarskie.

To Ariel Reboyras dla uczczenia pamięci tragicznie zmarłego prezydenta Polski Lecha Kaczyńskiego doprowadził do nazwania fragmentu ulicy Central imieniem polskiego prezydenta.  Wybierając Ariela Reboyrasa mamy pewność, że wybieramy radnego blisko związanego z dzielnicą, którą reprezentuje, ze społecznością, która tutaj znalazła swoje miejsce do życia.

Piotr Dąbrowski, Redakcja ProgressforPoland.org